Donji Milanovac

Donji Milanovac je jedan od najatraktivnijih turističkih gradova u slivu Dunava. Od Švarcvalda u Nemačkoj do ušća u Crno more, najveća evropska reka kroz našu zemlju protiče u dužini od čak 588 kilometara. Veliki turistički brodovi, pak, na celoj toj “našoj dužini”, pristaju samo u Beogradu, Novom Sadu i Donjem Milanovcu.
I, to samo neki od njih. A, mnogobrojni evropski turisti, koji su imali priliku da uporede đerdapski deo Dunava sa drugim atrakcijama Starog kontinenta, kažu da ih ovaj predeo “podseća na Švajcarsku, samo je lepše”.
Malo je poznato da je Donji Milanovac naš najosunčaniji grad. Ima više od 240 sunčanih dana u godini. U staroj Jugoslaviji više sunca od Donjeg Milanovca imao je samo hrvatski grad Hvar, na istoimenom ostrvu.
U obližnjem Lepenskom viru temperatura je čak za dva stepena viša od prosečne godišnje temperature u drugim delovima Đerdapa. Vasoje Vasić, upravnik lokaliteta Lepenski vir, objasnio nam je da u desetak kilometara u krug oko ovog mesta i obližnjeg Donjeg Milanovca postoje čudnovati fenomeni vremena. Oblaci se često vrte u neobičnom kovitlacu. Vazduh kruži okolo stvarajući takozvane ruže vetrova. Često se dešava da su na okolnim brdima i uzvišenjima “ušančeni” narogušeni, tamni oblaci, a da je samo Donji Milanovac obasjan suncem.
– Okolna uzvišenja sazdana su od velike količine krečnjaka, koji leti apsorbuje toplotnu energiju, a zimi je vraća nazad. Zato ovde raste drvo koprivić, koje uspeva u toplim predelima Mediterana, a ima ga i u Makedoniji.
– Ovaj grad je imao izuzetnu turističku tradiciju – podseća arhitekta Budimir Novaković, autor projekta uređenja pešačke zone u centru Donjeg Milanovca.
.
– Dunav je ovde dubok oko 15 metara, dakle dovoljno da pristane “Titanik” – u šali objašnjava Novaković. – Do pre 30 godina Donji Milanovac je imao pristojnu industriju. Bio je poznat kao “grad hiljadu ruža”, jer je na svakoj terasi bilo cveća, centralne ulice su bile pune mirisnih žardinjera.
Dolazili su ovde stranci i u lovni turizam. Ovaj kraj je vrveo od Italijana, Nemaca i Francuza… Šume su prepune divljači, a i obližnja Rajkova pećina predstavlja prvorazrednu turističku atrakciju.
Tako bi u Donjem Milanovcu bio otvoren zaista značajan prostor za turizam. Hotel “Lepenski vir”, koji je spreman i “uigran” za organizovanje priprema vrhunskih sportista, lovni i etnoturizam, istorijska i arheološka kolevka Starog kontinenta, mogli bi da se “strpaju” u turističku agendu Evrope, koja baš to traži i ne mora mnogo da luta. Jer, sve to postoji i čeka je na jednom mestu.